تاریخچه برند نیسان - تاریخچه رفتن به محتوای اصلی
مرکز تماس: فلکه دوم صادقیه | دفتر مرکزی: مرکز نوآوری دانشگاه شریف دانلود اپ ایمن ران
تاریخچه برند نیسان
5/5 - (1 امتیاز)

نیسان، شرکت خودروسازی ژاپنی و چندملیتی می باشد، که دفتر مرکزی اش در شهر یوکوهاما واقع شده است. زمان تاسیس این شرکت به دوران راه‌اندازی شرکت خودروسازی داتسون بر می گردد. شرکت داتسون توسط یوشیسوکه آیکاوا خریداری شد و با شرکت تازه تاسیس نیسان ادغام شد. و در مجموع، بخش خودروسازی جدید را نیسان نامید. در ادامه این مطلب از ایمن ران با تاریخچه و فعالیت های کمپانی Nissan بیشتر آشنا خواهیم شد.

کارخانه نیسان مانند شرکت های تویوتا و هوندا، که به ترتیب شرکت لکسوس و آکورا را در امریکا تاسیس نمودند، شرکتی با نام اینفینیتی را راه اندازی نمود. از سال ۱۹۹۹ شرکت رنو، با خرید ۴۴ ٪ از سهام شرکت، به یکی از سهام داران اصلی کارخانه نیسان تبدیل شد. و در مقابل نیز نیسان ۱۵ ٪ از سهام شرکت رنو را در اختیار خود دارد. اکنون، کارلوس غصن به طور همزمان، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره هر دو شرکت نیسان و رنو می باشد. این دو کارخانه توسط، شرکت رنو-نیسان آلیانس، اداره می شود. در سال ۲۰۱۲ شرکت نیسان بعد از شرکت های جنرال موتورز، تویوتا، گروه فولکس‌واگن، گروه هیوندای موتور و فورد، به عنوان رده ششمین خودروساز بزرگ جهان، نائل شد.

تاریخچه برند نیسان

شرکت نيسان در دهه ۱۹۱۰ و ۱۹۲۰

ماسوجیرو هاشیموتو، شرکت کوایشینشا موتور کار ورکس را در سال ۱۹۱۱ تاسیس و این شرکت با سرمایه‌گذاری سه تاجر ژاپنی، در ۱۹۱۴ اولین خودروی خود را طراحی و تولید کرد.

این وسیله نقلیه دارای ۲ سیلندر و تنها دارای ۱۰ اسب بخار قدرت بود، و دات نام داشت. این اسم برگرفته از حروف اول نام خانوادگی سه سرمایه گذار آن بود. سرمایه‌گذاران این پروژه عبارت بود از:

  • کنجیرو دین
  • روکارو آویاما
  • میتارو تاکئوچی

نام این شرکت در سال ۱۹۱۸ به کوایشینشا موتور کو تغییر یافت و تولید کامیون های نظامی را شروع کرد.

در سال ۱۹۱۹ شرکت جیتسایو جیدوشا، به عنوان شرکت زیرمجموعه کمپانی کابوتا، در شهر اوساکا راه اندازی شد. این شرکت اقدام به تولید کامیون در سایز کوچک نمود، که قطعات آن از امریکا وارد و در ژاپن مونتاژ می شد. در سال ۱۹۲۵ نام شرکت کوایشینشا موتور، به دات موتور کار تغییر یافت. یک سال بعد، شرکت دات موتور و جیتسایو جیدوشا با یکدیگر ادغام شدند.

تاریخچه شرکت خودرو سازی نیسان در سال 1958
خودرو سازی نیسان در نمایشگاه لس آنجلس در سال 1958

شرکت نيسان در دهه ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰

در سال ۱۹۳۰ اتومبیل دات، دچار تغییر شد. خودروی کوچک جدیدی به عنوان دات سان، به معنای پسر دات، تولید شد. که بعد از مدتی، نامش به داتسون تغییر نمود. این شرکت در سال ۱۹۳۱ مدل داتسون تیپ ۱۱ را به بازار عرضه نمود.

در ۱۹۳۴ داتسون با شرکت اتومبیل سازی دیگری به نام نیهون سانگیو همکاری داشت. این شرکت متعلق به یوشیسوکه آیکاوا، کارآفرین و تاجر ژاپن، بود. آیکاوا در ابتدا داتسون را خرید، و سپس چند شرکت خودروسازی کوچک را را نیز تصاحب و در شرکت نیهون سانگیو ادغام کرد. این کمپانی، به یک شرکت خوشه‌ای تبدیل شد، که شامل ۷۴ شرکت صنعتی و غیرصنعتی بود. شرکت های زیرمجموعه آن، در زمینه های مختلفی فعالیت دارند. از جمله این شرکت ها می‌توان به توباتا و هیتاچی اشاره کرد.

در ابتدای دهه ۱۹۳۰ بعد از ورود شرکت نیهون سانگیو به بازار بورس توکیو، این شرکت به اختصار از نام Nissan استفاده نمود. این شرکت و زیرمجموعه هایش، تا سال ۱۹۳۳ اصلا در صنعت خودروسازی فعالیت نداشتند. در سال ۱۹۳۳ با خرید شرکت توباتا، مالکیت داتسون عملا در اختیار شرکت نیسان قرار گرفت. که سبب ورود Nissan به صنعت خودروسازی در ۱۹۳۴ شد.

آیکاوا تصمیم داشت تا جهت تولید انبوه ۱۰ تا ۱۵ هزار دستگاه خودرو در سال روانه بازار کند. یک سال بعد و قبل از شروع جنگ جهانی دوم، اولین داتسون سایز کوچک در کارخانه یوکوهاما، به خط مونتاژ ارسال شد. در طول جنگ جهانی دوم، محصولات این برند، در زمینه تولید کامیون های نظامی و موتور هواپیما و قایق های اژدرافکن، تغییر یافت. شرکت نیسان در سال ۱۹۴۵، تولید وسایل غیرنظامی را از سر گرفت. ۲ سال بعد، برند داتسون وارد خط تولید شد.

تاریخچه شرکت خودرو سازی نیسان داتسون
خودرو نیسان داتسون

شرکت نیسان در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰

در سال های ابتدایی دهه ۱۹۵۰ شرکت نیسان با عنوان کمپانی خودروسازی موفق ژاپنی در سطح جهانی شناخته شده بود. با پیشرفت صنایع خودروسازی، تولید اتومبیل الکتریکی آغاز شد. دولت ژاپن نیز مایل به استفاده از انرژی دوگانه بود. بنابراین نیسان اقدام به تولید و عرضه خودروی الکتریکی تاما به بازار کرد.

کمپانی نيسان در سال ۱۹۵۱، برای رفع نیاز ارتش ژاپن، نخستین خودروی دو دیفرانسیل کمپانی خود با نام نیسان پاترول را تولید کرد. این خودرو از بسیار مورد توجه ژاپنی ها قرار گرفت. چون از نظر ظاهری بسیار شبیه به اتومبیل جیپ امریکایی بود.

در سال ۱۹۶۶ شرکت نیسان با کمپانی پرینس موتور ادغام شد. سپس نیسان اقدام به تولید و عرضه مدل هایی مانند نیسان اسکای‌لاین و نیسان گلوریا نمود.

شرکت نیسان در دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰

در دهه ۱۹۷۰ نیسان صادرات خودروهای تولید خود به امریکا را ادامه داد و با فروش سالانه بیشتر از ۲۵۵ هزار دستگاه خودرو در سال ۱۹۷۱ ادامه پیدا کرد. اما بحران عظیم سوخت در امریکا، سبب شد تا بازار خوبی در این کشور برای خودروهای کوچک، ارزان و با سوخت مناسب تر، مانند محصولات نیسان، هوندا و تویوتا، باشد.

در سال ۱۹۷۳ یک میلیون دستگاه داتسون در امریکا به فروش رسید. دو سال بعد از آن، کمپانی نيسان به بزرگترین شرکت صادرکننده وسایل نقلیه به شمال امریکا تبدیل شد.

این کمپانی در دهه ۱۹۸۰ دو مرکز بزرگ تولید خودرو در امریکا و بریتانیا ایجاد نمود. در سال ۱۹۸۳ خودرو هایی از جمله سانی تحت نام نیسان به بازار عرضه شد. تا سال ۱۹۸۷ صادرات این شرکت افزایش یافت، و به ۲۰ میلیون دستگاه در سال رسید.

تاریخچه خودروی نیسان پاترول 1967
خودروی نیسان پاترول 1967

کمپانی نيسان در دهه ۱۹۹۰ و ۲۰۰۰

در اوایل دهه ۱۹۹۰ نیسان اقدام به تولید خودروی میکرا نمود، که طراحی زیبایی داشت. این خودرو، در سال ۱۹۹۳ به عنوان خودروی سال اروپا انتخاب گردید. در دهه ۱۹۹۰ شرکت نيسان دچار ضرر سالانه شد. فورد و کرایسلر دیگر به این کمپانی سفارش تولید نمی دادند. نیسان دچار فقدان شفافیت در توجیه سود، عدم تمرکز بر مشتری، توجه زیاد به از دور خارج کردن رقبا، فقدان فرهنگ کار با عملکرد و عدم وجود دید همکاری بین افراد شد. در چنین وضعیت نابسامانی، کارلوس غصن در ژوئیه ۱۹۹۹ به عنوان مدیر عملیاتی در کمپانی نيسان، فعالیت خود را آغاز کرد. در ابتدای سال ۲۰۰۰ به عنوان رئیس هیئت مدیره و در ژوئیه ۲۰۰۱ به سمت مدیرعامل شرکت نيسان منصوب شد.

در زمان انتصاب غصان در این شرکت ژاپنی نیسان بیشتر از ۲۰ میلیارد دلار بدهی داشت. و از ۴۸ مدل خودروی تولیدی، فقط ۳ مدل سود دهی داشتند. وی در این شرایط چندین گروه ساخت که به او در تهیه طرح احیاء عملکرد حیاتی؛ مانند ساخت، خرید و مهندسی کندوکاو؛ کمک کنند. طرح غصن در نيسان، باعث دگرگونی این شرکت شد.

غصن مخارج اضافی را نصف و تعداد فروشندگان را ۲۰ ٪ افزایش داد. کمپانی Nissan در نمایشگاه ۲۰۰۸، هشت مدل جدید خودرو ارائه داد. عملکرد غصن در نيسان بسیار چشمگیر بود. در سال اول، سود خالصی معادل ۲٫۷ میلیارد دلار را به شرکت وارد کرد و تا سال ۲۰۰۵ تمام بدهی های نيسان پرداخت شد.

کمپانی نيسان در دهه ۲۰۱۰

اکنون، کمپانی نيسان دومین تولیدکننده اتومبیل است. نیسان در سال ۲۰۱۲ میلادی دارای درآمدی بیشتر از ۹۵ میلیارد دلار است. و با داشتن بیشتر از ۱۵۵ هزار کارمند در سراسر جهان، جزو بزرگترین شرکت های خودروسازی به حساب می آید.

لوگوی شرکت نیسان

در ابتدا و با تاسیس شرکت، لوگو با نام داتسون طراحی شد. که به صورت یک دایره قرمز، به عنوان خورشید، و بر روی دایره یک مستطیل آبی رنگ قرار داشت که داخل آن کلمه داتسون نوشته شده بود. این لوگو در سال 1984 به کلمه نیسان تغییر یافت. اما طرح و رنگ لوگو ثابت ماند. در سال 1988 لوگوی شرکت به رنگ خاکستری تغییر پیدا کرد. و آخرین تغییر مربوط به سال 2012 است که لوگو به رنگ نقره ای درآمده است.

تاریخچه لوگو شرکت خودرو سازی نیسان
تاریخچه لوگو کمپانی نیسان

شرکت اینفینینتی

شرکت اینفینیتی، از شرکت های زیرمجموعه کمپانی نیسان می باشد، که در تاریخ ۸ نوامبر ۱۹۸۹ فعالیت خود را با هدف توزیع خودرو در امریکای شمالی آغاز نمود. این شرکت، وظیفه تولید خودروهای لوکس شرکت Nissan را بر عهده دارد.

در حال حاضر، شرکت اینفینیتی مالک ۲۳۰ مرکز فروش در ۱۵ کشور جهان است و در سطح اتومبیل های نیمه لوکس و لوکس می باشند.

از مدل های تولید شده این شرکت می توان به خودرو اینفینیتی کیو۴۵، اینفینیتی ام، اینفینیتی جی، اینفینیتی آی، اینفینیتی کیوایکس، اینفینیتی اف‌ایکس، اینفینیتی ای‌ایکس، اینفینیتی اف‌ایکس و اینفینیتی اسنس اشاره نمود.

شرکت رنو نیسان آلیانس

شرکت رنو-نیسان آلیانس، شرکت خودروسازی ژاپنی-فرانسوی است، که در سال ۱۹۹۹ جهت مشارکت استراتژیک دو شرکت رنو و نيسان تاسیس شد. دفتر مرکزی این شرکت در شهر آمستردام، هلند قرار دارد. و هم اکنون، از بین هر ۱۰ خودروی تولید شده در جهان، یک خودرو متعلق به این شرکت است.

در حال حاضر، شرکت رنو-نیسان آلیانس کنترل ۷ شرکت خودروسازی اینفینیتی، رنو سامسونگ موتورز، نیسان، رنو، داتسون، داچیا و لادا را در اختیار دارد. و بعد از شرکت های جنرال موتورز، تویوتا و گروه فولکس‌واگن لقب چهارمین شرکت خودروسازی جهان را بر گردن دارد. کارلوس غصن، سکان رهبری شرکت رنو-نیسان آلیانس را در دست دارد.

تاریخچه شرکت خودرو سازی نیسان جی تی ار 2013
خودرو نیسان جی تی ار 2013

نیسان در ایران

خودرو های تولید شرکت نيسان، از اواسط دهه ۱۹۸۰ وارد بازار خودروی ایران شد. نخستین شرکتی که شروع به مونتاژ و عرضه تولیدات نيسان کرد، شرکت پارس خودرو بود. این شرکت از سال ۱۹۸۶ تولید اتومبیل های نیسان پاترول را در ایران آغاز نمود. مدل خودرو های برند نیسان موجود در بازار ایران، عبارتند از:

  • پاترول
  • رونیز
  • پیکاپ
  • ماکسیما
  • مورانو
  • قشقایی
  • تیانا